نقطه سفارش (مجدد)

عنوان شاخص :نقطه سفارش (مجدد)

  • عنوان لاتین :Reorder Point
  • واحد:
  • جهت :
  • اندازه گیری :
  • فرمول  :

توضیح:

به منظور جلوگیری از انباشت بیش از حد و یا مواجهه با کسری کالا در انبار، میبایست نقاط کنترلی موجودی مرتبط با هر کالا در انبار مشخص شود.

این نقاط کنترلی عبارتند از:

نقطه سفارش

عبارت است از زمانی است که موجودی انبار به حدی می‌رسد که باید برای تامین موجودی، سفارش خرید صادرشود. مقدار سفارش با استفاده از فرمول زیر به دست می‌آید :

موجودی اطمینان + (مدت زمان تحویل * متوسط مصرف روزانه یا ماهانه) = نقطه سفارش

متوسط مصرف – حداکثر تعداد فروش = موجودی اطمینان

مقدار سفارش

ممکن است سفارش خرید مقدار زیادی از کالا موجب دریافت تخفیفهای ویژه و یا برخورداری از مزایای خرید عمده شود. اما باید در نظر داشت که به همان نسبت هزینه حمل و نقل و نگهداشت کالا در انبار نیز افزایش خواهد یافت. از طرفی ممکن است هزینه پایین حمل و یا نگهداشت کالا با تعداد کم برای سازمان به صرفه باشد. ولیکن در این صورت نیز مبلغ سفارش کالا به دلیل حجم پایین سفارش، افزایش می‌یابد. از این رو محاسبه مقدار سفارش به منظور کنترل هزینه‌های اهمیت بالایی دارد. یکی از فرمولهای مورد استفاده برای به دست آوردن این مقدار به شرح زیر است:

هزینه نگهداری برای هر واحد / (رادیکال ۲ در مقدار مصرف سالیانه کالا * هزینه هر بار سفارش) = مقدار سفارش

حداقل موجودی مجاز

این مقدار از کالا برای موارد پیش بینی نشده، از قبیل تاخیر در خرید مجدد کالا و … در نظر گرفته می‌شود. معمولا ذخیره ایمنی ۱۰% مصرف کل سالیانه برآورد می‌شود و یا از فرمول زیر حساب می‌شود.

) مدت تهیه کالا * میانگین مصرف روزانه یا ماهانه) – نقطه سفارش = حداقل موجودی

متوسط موجودی یا حد مطلوب موجودی

در انبارهایی که بیش از پنجاه درصد کالاهای انبار دارای موجودی معادل حد مطلوب داشته باشند، می‌توان نتیجه گرفت که در این انبارها مدیریت و کنترل موجودی وضعیت مناسبی دارد. همچنین از فرمول حداقل موجودی مجاز به اضافه نصف مقدار سفارش مجدد نیز قابل محاسبه است.

۲¸  حداقل موجودی + حداکثر موجودی ) = متوسط موجودی

حداکثر موجودی مجاز

این نقطه کنترلی نشان دهنده حداکثر موجودی مورد نیاز یک کالا در انبار میباشد که به منظور جلوگیری از انباشت بیش از حد، از دست دادن آمار خرابی و ضایعات ناشی از انباشت، به وجود آمدن کالاهای سربار و یا منسوخ و نیز وسوسه سرقت و دزدی، میبایست تعیین گردد.

برای محاسبه این مقدار میتوان از فرمول زیر استفاده کرد:

)حداقل مدت زمان خرید (روز) * حداقل مصرف روزانه کالا) –  (میزان سفارش مجدد+ نقطه سفارش) = حداکثر موجودی

 

موجودی خطرناک

موجودی خطرناک یک کالا در انبار مقداری پایین تر از حداقل موجودی مجاز است که به هیچ عنوان نباید موجودی به مقداری پایین تر از آن برسد. برای جلوگیری از رسیدن به این نقطه مسئول خرید باید نهایت تلاش خود را برای تامین کالای مورد نیاز به کار بندد. در غیر این صورت بدون شک تولید متوقف خواهد شد. برای محاسبه این مقدار میتوان از فرمول زیر استفاده کرد:

موجودی خطرناک = مدت زمان اضطراری رسید کالا (روز) * نرخ مصرف میانگین کالا

موجودی میانگین

موجودی میانگین از جمع مقدار حداقل و حداکثر موجودی مجاز کالا تقسیم بر ۲ به دست می‌آید که همچنین از فرمول حداقل موجودی مجاز به اضافه نصف مقدار سفارش مجدد نیز قابل محاسبه است.

4 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *